Minecraft 1.15 – Redaktørens erfaring

I min forrige post forteller jeg at de neste dagene ville jeg kjøre mine egne tester samt komme med en tilbakemelding hva gjelder min opplevelse av det hele. Nå har det gått 3 dager og føler jeg har nok informasjon som kan være interessant.

Klient

Klienten var det aller første jeg startet med selvsagt, kjørte opp Minecraft med 1.15 versjonen. Må si nervene var litt ustabile da jeg satt der å ventet på at spillet endelig skulle være ferdig startet. De fleste av oss vet jo hvordan opplevelsen var med den forrige versjonen, som sitter friskt i minne. Logoen deiset i fleisen på meg og jeg var endelig klar for å spille singel player på Minecraft 1.15!

Skjermbilde4
Skjermbilde3
Skjermbilde2
Skjermbilde
previous arrow
next arrow
Shadow

Jeg var inne i spillet, kartet var laget og jeg var klar for nye eventyr, og ikke minst hilse på noen skumle dyr, BIER!! Det første jeg biter merke i er at jeg synes det hele virker tungt og at det lugger litt. Tenkte ikke så veldig over det med en gang da jeg tenkte at det kan jo være fordi jeg nettopp hadde kommet meg inn og at ingen chunks var blitt lastet inn riktig enda. Chunks har jo en tendens til å skape en laggy følelse om den ikke har vært lastet tidligere. Etter få minutter stusser jeg faktisk over at det fremdeles lugger.

Som tidligere nevnt sitter den forrige versjonen friskt i minnet og jeg starter en gransking på hva dette kan være. Det første jeg naturligvis sjekker er FPS. Til min store fortvilelse var FPS’en utrolig lav til hva jeg vanligvis er vandt med på Minecraft. Fra å ligge på rundt 120 FPS til å ramle ned på et sted mellom 30 og 35 FPS så var dette en vanvittig nedtur. Dette skulle jo være Minecraft versjonen som skulle løfte ryktet sitt og ikke minst lovnader om at denne versjonen skulle vært langt bedre enn den forrige.

FPS ja, la oss snakke litt om FPS! For de av dere som ikke vet hva FPS er eller hva det står for så kan jeg fortelle følgende. FPS (Frames Per Second) er en betegnelse på hvor raskt bilde ditt på skjermen oppdaterer seg, altså hvor mange bilder blir vist per sekund. Desto lavere denne er desto mer vil følelsen av at ting rykker og lugger være til stedet. Ettersom FPS aldri er stabil, det vil si at den hele tiden vil gå litt opp eller litt ned avhengig av din maskinvare. En slik jojo effekt vil føle som at serveren lagger. Desto mer entities og flere bevegelige ting på skjermen desto mer FPS taper du.

Men av det jeg la merke til på Minecraft 1.15 var at min FPS var helt nede i 30 FPS UTEN noe som helst på skjermen. Jeg måtte jo teste ytterligere med bevegelighet og ikke minst fly avgårde i høye hastigheter. Og ja, FPS’en min ble lavere og lavere. Det må også poengteres at på dette tidspunktet hadde jeg ingen texture pack installert, med andre ord en helt plain variant av Minecraft.

Når vi først snakker om texture pack så måtte jeg jo også prøve ut min all time favorite texture pack Sapixcraft (https://sapixcraft.com/) Jeg lastet den inn og enablet den i options. Når plain var bad så kan jeg trygt fortelle at dette var ikke var spillbart i det hele tatt! FPS har nådd nye nivåer som overgår alt jeg har testet tidligere.

FPS på Minecraft 1.15 med Sapixcraft texture pack

Som man kan se av bilde til venstre så er det ikke veldig gøy og stilig å spille med 18 FPS! Må jo innrømme at skuffelsen var stor. Jeg hadde jo tross alt gledet meg til en Minecraft versjon som skulle være bra!

Men dessverre så blir jeg altså møtt med dette. Ingen god start! Men jeg måtte gjøre flere undersøkelser, for det kunne jo hende at det var noe hos meg som gjorde det så vanskelig å spille skikkelig på Minecraft. Jeg restartet PCen et par ganger, jeg avinstallerte Minecraft et par ganger, slettet Minecraft data mappen. Jeg prøvde altså alt for å få dette til å fungere.

Jeg fikk til slutt med meg noe flere som kunne være med å teste Minecraft sammen med meg og det viste seg at det var ikke bare jeg som satt med det FPS problemet. Vi alle fikk det samme.

Jeg sjekket videre for samtidig hørte jeg at viftene på maskinen min startet å gå for fullt. Det viste seg at Minecraft var blitt vanvittig ressurskrevende.

Ressurser brukt med Minecraft 1.15

Med en CPU liggende på minimum 30 – 35% så forstår jeg at maskinen sliter og at det ikke er lett for en stakkar Dell maskin. Men jeg kunne ikke gi meg riktig enda. Jeg måtte undersøke videre. Kunne det være singel player mode? For jeg har erfart tidligere at det kan virke langt mer flytende ved å kjøre på en server i og med at alle chunks blir prosessert eksternt.

Server – Spigot 1.15

Eneste måten å finne ut av dette på var å fyre opp en Spigot server for å sjekke om dette kunne gi meg en bedre spilleglede enn på singel player. Jeg kjørte da opp en server uten noen form for plugins, altså en helt ren server.

Jeg logget spent på, men til min fortvilelse så var det ingen andre resultater enn det jeg opplevde på singel player. Jeg måtte derfor se på slaget som tapt, gi opp Minecraft 1.15 for den dagen og heller sjekke ut andre ting når det gjelder serveren.

For serveren gikk smertefritt. Det var jo ikke sånn at server versjonen var noe dårlig. Nå har riktignok ikke jeg testet serveren med mange spillere, men jeg fikk dratt sammen et lite team på 4 stykker. Vi testet og herjet med det vi kunne men synes nå TPS lå relativt stabilt på 20 hele veien. Det var altså ingen server lagg i det hele tatt, og dette i betraktning av at vi ikke har pre generert kartet slik at opplevelsen ville bli langt mer flytende. Vil si at jeg ble positivt overrasket over resultatet av all testingen på Spigot 1.15.

Som kjent er jeg en server eier som mange andre, og i den forbindelse måtte jeg jo teste ut hvordan plugins ville fungere på Spigot 1.15. Og det var positivt!! Jeg har rundt 60 plugins totalt på min server og det var 20 av de som ikke ville starte opp i det hele tatt. Synes ikke det er så galt når 40 plugins laget for 1.14 virker helt fint på 1.15.

Etter at jeg testet plugins skal det sies at nesten alle disse 20 som ikke fungerte da har fått sin oppdatering med full støtte for 1.15 også.

Men hva skjedde…?

Shocked-Face.png

Dagen etter følte jeg fremdeles på skuffelsen av at opplevelsen ikke var slik jeg hadde håpet, og jeg tenkte stadig på at det måtte jo være noe jeg kunne gjøre lokalt hos meg for å fikse dette, for det kunne jo ikke være slik at det igjen skulle være en så uferdig versjon som sist.

For å presisere så var det gjort store endringer hva gjelder chunks og FPS på denne versjonen. Tidligere var det slik at FPS var prioritert fremfor chunks, og det er dette de har snudd. Det ville jo da vært naturlig at FPSen skulle bli noe dårligere enn tidligere rett og slett fordi nå ventet man heller på chunks før FPS ble prioritert.

Jeg startet opp Minecraft atter en gang, valgte singel player og gikk inn på samme kartet jeg laget dagen før. Men hva ser jeg???? Hva er det som skjer??? FPS PÅ HELE 110???

Ja, du leste riktig! Over natten må det ha skjedd noen endringer på Minecraft som har fikset problemet. FPSen var noe lavere enn det jeg er vandt med, men ikke så mye lavere at det ikke er spillbart, for det jeg nå opplever er fryd, glede og varme i mitt hjerte!

FPS Minecraft 1.15, dagen derpå.

Nå ser vi en helt annen sak! Bilde over viser at FPS ligger på 92, og dette er med texture pack slik som dagen før med FPS på 18. En STOR forbedring!

CPU bruk under Minecraft 1.15

Også på CPU bruk ser vi en vanvittig stor forbedring. Her er det ikke mer enn 8% som blir brukt av Minecraft/Java noe som igjen er helt fantastisk. Som tidligere nevnt så må det ha skjedd en rask snikende oppdatering uten at noen vet det for å rette opp i feilen som oppstod ved lansering. Nå virker alt veldig flott, og jeg er veldig fornøyd med Minecraft 1.15 så langt til tross for min store skuffelse fra dagen før.

Konklusjon

Alt i alt synes jeg så langt at dette var en god lansering for denne gangen ble alt løst relativt kjapt. Vil jeg anbefale servere å oppdatere til Spigot/Paper 1.15 per nå? Det korte svaret er nei.

Det er fremdeles noen kritiske bugs som må løses før det er trygt for en server å bevege seg over på den nye versjonen sånn uten videre. Det ryktes også om at det er en bug som kan gi store ødeleggelser på server kartet, men at dette vil se seg løst på 1.15.1.

I skrivende stund skal det også sies at Minecraft 1.15.1 er in the works, og at 1.15.1 pre-release 1 allerede er ute. Det skrives på ninecraft.net at det vil sannsynlig være den eneste pre lanseringen de har på 1.15.1 før hovedlansering. Les mer om dette her: https://www.minecraft.net/nb-no/article/minecraft-1-15-1-pre-release-1